Proč hroty při použití bezolovnaté pájky tak snadno oxidují?

Datum: 14.02.2024
  | 
Kategorie: Blog
Dnes si vysvětlíme, proč kvůli bezolovnaté pájce hroty oxidují rychleji, jak tento problém zmírnit a jak prodloužit životnost hrotů.
Životnost hrotu z velké části ovlivňuje druh pájky a její složení. Trubičkové pájky dělíme na podle obsahu olova na dvě skupiny:
  • olovnaté
  • bezolovnaté.

Olovnaté pájky vytváří velmi kvalitní pájený spoj, který vyniká trvanlivostí a odolností. Další jejich výhodou je nízká teplota pájení kolem 180 °C a také nižší cena. Jejich největší nevýhodou je obsah olova, které je toxické a potencionálně nebezpečné pro organismus i přírodu. Toxické jsou i samotné výpary vznikající při pájení, což vyžaduje výkonné odsávání. Olovnaté pájky dále nejsou vhodné pro zlacené povrchy patic, konektorů a dalších komponent.

V Evropské unii se nejčastěji používala slitina cínu a olova Sn63Pb37, rokem 2006 bylo nařízeno používat bezolovnatou pájecí slitinu. Několik oborů však dostalo výjimku a mohlo i nadále používat pájecí slitinu s olovem. Nové nařízení č.2011/65/EU, také označované jako RoHS 2 stanovilo přesná data pro ukončení výjimek a dne 1. března 2018 pak vešlo v platnost nařízení o zákazu prodeje olova a jeho slitin široké veřejnosti. Olovnaté pájky tedy mohou používat jen živnostníci a firmy s platným IČ.

Bezolovnaté pájky splňují nároky RoHS, jsou méně zdravotně závadné. Přesto je nutné dbát na odsávání zplodin při pájení, které mohou být zdraví škodlivé. Bezolovnaté slitiny vyžadují vyšší teplotu pro pájení, což vyžaduje výkonnější pájecí stanice. Tyto pájky jsou navíc dražší, především ty s obsahem stříbra, které se svými vlastnostmi podobají olovnatým pájkám. Nevýhody bezolovnatých pájek souvisí s vyšší teplotou pájení - zkracuje se životnost hrotu a je nutná zvýšená opatrnost u citlivých součástek.

Proč při použití bezolovnaté pájky snadněji oxidují hroty?

Olovo, jedna ze složek eutektické pájky, zmírňuje oxidaci hrotů. Bezolovnatá pájka pak urychluje oxidaci. Je nevyhnutelné, že se životnost hrotu zkracuje. Kromě toho je bod tání bezolovnaté pájky přibližně o 30 °C vyšší než u olovnaté pájky.

Bezolovnatá pájka oxiduje pájecí hrot čtyřikrát až pětkrát rychleji než olovnatá pájka.

Určení přednastavené teploty s malým ohledem na vlastnosti bezolovnaté pájky a ponechání hrotu při vysoké teplotě bodu tání bezolovnaté pájky urychluje oxidaci hrotů. Pochopení vlastností bezolovnaté pájky a udržování páječek v čistém stavu je zkratkou, jak zabránit oxidaci hrotů páječek.

Jak udržovat pájecí hroty v dobré kondici?

Připravili jsme pro vás několik tipů, kterými prodloužíte životnost hrotu a zmírníte jejich oxidaci:

  1. udržujte co nejnižší teplotu pájení, nikdy nezvyšujte teplotu na více, než je nutné
  2. pokud po delší dobu nepoužíváte přístroj, vypínejte jej (některé mají automatickou funkci spánku)
  3. zvykněte si na konci pájení zakrýt hrot novou pájkou
  4. před vložení páječky do držáku zakrývejte hrot novou pájkou
  5. používejte čističe s drátky, které zanechávají na hrotu určité množství pájky, které předchází oxidaci
  6. odstraňuje nečistoty pomocí chemické pasty nebo leštičky na hroty

Jak zjistit optimální teplotu pro pájení?

Nastavená teplota by měla být co nejnižší, bod tání bezolovnaté pájky je však vyšší než u olovnaté. Optimální teplota se počítá podle následujícího vzorce:

1: bod tání pájky + 50 °C = optimální teplota pro hrot
(v poslední době se říká, že bod tání pájky + 10 °C nebo více = přípustný teplotní limit pájecí stanice)

2: optimální teplota pro hrot + 100 °C = optimální teplota pro pájecí stanici

Pokud je bod tání pájky 180 °C, optimální teplota pro pájecí stanici se vypočítá takto:

180 °C + 50 °C = 230 °C
230 °C + 100 °C = 300 °C

Optimální teplota pro pájecí stanici je tedy 330 °C.

Bod tání bezolovnaté pájky je asi o 30 ºC vyšší než u eutektické pájky. Optimální teplota by při použití výše uvedených vzorců byla cca 360 °C.

Lze bezpečně pájet bezolovnatou pájkou s vysokým bodem tání, aniž by se zvýšila teplota páječky a ničil hrot?

Odpovědí je míra tepelné obnovy a páječky s vysokou tepelnou regenerací.

Pokud se optimální teplota mění v rozsahu 30 ºC, teplotní změny negativně ovlivní díly citlivé na teplo.

Při použití páječek s účinnou tepelnou regenerací se mění ve vzorci bod 2:

2. Optimální teplota pro hrot + cca 60 až 70°C = optimální teplota pro páječku

Výše ​​uvedený vzorec ruší zvýšenou teplotu bodu tání bezolovnaté pájky. Tímto způsobem lze snížit optimální teplotu při použití bezolovnaté pájky na teplotu téměř tak nízkou, jako je teplota potřebná pro eutektickou pájku.

Pájecí stanice HAKKO pro bezolovnatou pájku, které splňují výše uvedené požadavky, jsou HAKKO FX-951 a HAKKO FX-952 s pájecími ručkami řady FM. Tyto ručky akceptují řadu pájecích hrotů  T15, která má 84 variant standardních špiček.

Naše webové stránky používají cookies, které nám pomáhají zjistit, jak jsou naše stránky používány. Abychom cookies mohli používat, musíte nám to povolit. Kliknutím na tlačítko „OK, souhlasím“ udělujete tento souhlas.


Cookies jsou malé soubory, které webové stránky (i ty naše) ukládají ve Vašem webovém prohlížeči. Obsahy těchto souborů jsou vyměňovány mezi Vaším prohlížečem a našimi servery, případně se servery našich partnerů. Některé cookies potřebujeme, aby webová stránka mohla správně fungovat, některé potřebujeme k marketingové a statistické analytice. Zde si můžete nastavit, které cookies budeme moci používat.

Nezbytné cookies
Analytické cookies
Marketingové cookies
ve všech produktech