Co znamená kalibrace pájecí stanice a proč ji děláme?
Nejprve si ujasněme, co znamená pojem „kalibrace“.
Kalibrace pomocí pájecích stanic je proces certifikace, který se obvykle provádí, aby se zajistilo, že skutečná teplota naměřená na pájecím hrotu je v rámci určité tolerance nastavené teploty nebo „referenční“ teploty na produktu. Je to také ověření, že potenciál hrot-zem a odpor hrot-zem jsou v definovaných mezích.
Většina vysoce kvalitních páječek je vyráběna tak, že odchylky od regulace teploty v uzavřené smyčce a posun přesnosti systému v čase jsou relativně malé. Po nastavení z výroby je přesnost teploty páječky velmi dobrá i v případech, kdy je hrot nahrazen hrotem jiného tvaru.
Pokud máte pocit, že výkon vaší pájecí stanice neodpovídá tomu, jaký by měl být, doporučujeme provést kalibraci vaší jednotky a provést potřebné úpravy. Pamatujte, že totéž musíte udělat vždy, když vyměníte topné těleso, násadec nebo vyměníte hroty.
Jak často bych měl kalibrovat svou pájecí stanici?
Při přemýšlení o páječkách a stanicích vás napadá otázka, jak často by se měla kalibrovat? HAKKO nestanovuje četnost tohoto ověřování, protože závisí na vaší vlastní kultuře řízení procesů a také na minulých výsledcích.
Tento proces certifikace se většinou provádí v návaznosti na požadavky zákazníků a nikoli na požadavky výrobce pájecí stanice.
Vyžadují některé produkty HAKKO kalibraci?
Vzhledem ke konstrukci produktů HAKKO není vyžadována žádná kalibrace a většina hrotů nebo trysek dosáhne konce své životnosti dříve, než ohřívač vykáže jakoukoli formu degradace nebo poruchy.