Pájení s indukčním ohřevem

Indukční ohřev využívá vysokofrekvenční střídavý proud, který prochází elektromagnetem a vytváří elektrické proudy nazývané „vířivé proudy“. Tyto vířivé proudy generují cílené zahřívání prouděním přes odpor materiálu hrotu. Tato forma ohřevu je ve srovnání s tradičním drátěným a keramickým ohřevem efektivnější. To znamená, že páječka využívající indukční ohřev při nižším výkonu může překonat ostatní konvenčnější páječky.
Povaha indukčního ohřevu diktuje, že každý hrot má mít svůj vlastní teplotní práh, který je známý jako jeho „Curieův bod“. Curieův bod nastavuje specifickou teplotu, kterou bude ručka udržovat, takže v případě poklesu teploty je doba zahřátí mnohem rychlejší. Pokud je tedy Curieův bod pro hrot 400 °C, po zapnutí se ručka okamžitě začne zahřívat na tuto teplotu, nejsou třeba žádné úpravy.
IH pájecí stanice
Ohřívač je integrován s jednotkou a umožňuje přímý ohřev pájecího hrotu.
Využívají se fyzikální jevy povrchového efektu a Curieova teplota, čímž se dosahuje vysoké teplotní přesnosti a vynikající tepelné odezvy.
Pájecí stanice s keramickým ohřevem
Jednotka je nezávislá na topení, takže pájecí hrot se zahřívá nepřímo.
Je generováno časové zpoždění, protože senzor detekuje teplotu a poté ji přivádí zpět do stanice.
Tato technologie ohřevu je implementovaná do pájecí stanice HAKKO FX-100, a to jak do standardní ručky FX-1001, do mikropájecí ručky FX-1002 a mikrokleští FX-1003.